Tánczos Kata - hárfaművész

Idézetek

Ezen az oldalon a zenével kapcsolatos idézeteket válogattam össze. Ezek a gondolatok közel állnak hozzám és kifejezik azokat az érzéseket, amelyeket a zene előhív belőlem.

A zene a csendhez legközelebbi állapot, mely kifejezi a kifejezhetetlent.

(Aldous Huxley)

A zene menekülés volt, befelé fordulás, s ugyanakkor más is, mintha üzenetet bízott volna rá valaki, amit neki kell közvetítenie, figyelt, mit kíván általa közölni valaki, aki már réges-régen nem él.

(Szabó Magda)

Zene nélkül az élet tévedés volna.

(Friedrich Nietzsche)

A zene megsokszorozza örömünket, megsokszorozza fájdalmunkat. Ha elviselhetetlen a fájdalom, a zene két lehetőséget hagy, és döntésre kényszerít: elpusztulni vagy újjászületni.

(Szimeonov Todor)

A zene elképzelhetetlen tudás, szavakkal kifejezhetetlen; közvetlenül, a nyelv és a gondolatok segítsége nélkül áramlik az ember ujjaiból a hangszerbe.

(Bernlef)

- Gondolja, hogy van a zenében annyi erő, ami az embert meg tudja változtatni? Vagyis hogy amikor valami zenét hallunk, egyszer csak megváltozunk. (…)
- Hát persze. Előfordul. Valamilyen élményt átélünk, és ettől megtörténik bennünk valami. Mint a vegyi folyamat, olyan ez. Ha az élmény után megvizsgáljuk a szívünket, kiderül, hogy a bennünk lévő mérték megugrik néhány beosztást. A bennünk lévő univerzum egy fordulatnyit tágul. (…) Igaz, hogy csak néha, de van ilyen. Olyan, mint a szerelem.

(Murakami Haruki)

A levegő tele van muzsikával… mindössze annyit kell tenned, hogy jó mélyeket lélegzel.

(Edward Elgar)

A zene a legtitokzatosabb és legemelkedettebb dolgokat is elmondja, amit a lélek érez és megálmodik. Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó. A végtelent tárja fel.

(George Sand)